Skip to content

A szövegekből épülő város. Online múzeumpedagógiai foglalkozás

Ha azt mondjuk, Pécs, mindenki előtt megjelenik egy kép a városról. Minden kép egyedi, de számos közös vonás is van bennük. Hogyan lehetséges ez? Egy város többféle módon létezik: egyrészt körülöttünk van a valóságos város (az épített környezet, a helyi társadalom), másrészt bennünk él a város mentális képe, ahogyan gondolkodunk, beszélünk róla. Valóságos városból egy van, de mindenkinek saját képe van róla a saját tapasztalatai alapján. Ez függ attól, hogy valaki turista, egyetemista vagy tüke, busszal vagy biciklivel közlekedik, Kertvárosban vagy a belvárosban lakik, és így tovább. A Pécshez kötődő írók, költők gyakran megjelenítették a várost műveikben. Ma is jól felismerhetők bennük az egyes helyszínek, hangulatok. Ugyanakkor mindegyik művész a saját város-élményével gazdagítja leírását.

Az Öttorony című online pécsi irodalomtörténeti kiállítás megtekintése után múzeumpedagógiai foglalkozásra várunk. A foglalkozás során előre megadott szövegek és ajánlott képek alapján készíthetsz egy olyan kollázst, amelyen az egyes szövegből kiindulva a saját Péccsel kapcsolatos benyomásaidat is megjelenítheted.

A foglalkozás menete

1. Olvasd végig a szövegeket! Válaszd ki közülük azt, amelyik a legjobban tetszik! Gondold végig, miről szól a szöveg, hogyan jeleníti meg a várost!


2. Ezután nézd végig a képeket és válaszd ki és töltsd le azokat, amelyek a legjobban illenek az általad kiválasztott szöveghez!


3. Ezután kerül sor a kollázs készítésére. A kollázs az általad legjobban ismert programmal készítheted, ez lehet Microsoft Word, Publisher, Power Point, Paint stb.

A kollázst kiegészítheted saját képekkel, ábrákkal, szövegekkel. A lényeg, hogy a kollázs a szöveg hangulatát és a saját benyomásaidat tükrözze. Bátran engedd szabadon a fantáziádat, építsd fel a kollázsban a saját városod! Készítettünk egy példát Janus Pannonius egy verse alapján.


A kész művet az info-tgyo@lib.pte.hu e-mail címre küldd el.

A legjobb alkotásokat közzétesszük a virtuális kiállítás felületén és a Facebook-oldalunkon. A beküldők és családjaik ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt a Klimo Könyvtárban.


Online kérdőívek kitöltése

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain résztvevők elégedettségét minden évben mérjük, kimutatásokat készítünk az adatokból, melyek segítenek a tanulságok megfogalmazásában, illetve a következő évre vonatkozó fejlesztések kidolgozásában is. Idén a papír alapú kérdőívek mellett online történik az elégedettség mérése. Kérjük, hogy az alábbi linkre kattintva osszátok meg velünk tapasztalataitokat és véleményeteket ezzel segítve a mi munkánkat is a jövőben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *