Skip to content

Múzeumok Éjszakája 2016

A Klimo Könyvtár és a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. 2016. június 25-én, szombat délután megnyílik a nagykapu, hogy az érdeklődő nagyközönség beléphessen rajta. Az este folyamán három állandó kiállítás és kettő új időszaki kiállítás lesz ingyenesen megtekinthető a Szepesy Ignác utca 3. szám alatt. A Klimo könyvtári idegenvezetések a következő órákban fognak indulni: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00. A Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény állandó interaktív kiállítása 16.00 és 24.00 óra között folyamatosan látogatható. A részletes program a Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapján is olvasható.

aranyterem pecsi_egyetemtorteneti_gyujtemenyAz idegenvezetések mellett rendhagyó programokkal is készülünk. 2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Az emlékévhez kapcsolódó kiállítást ezen az estén, 17.00 órakor nyitjuk meg. A vendégeket Fischerné Dárdai Ágnes könyvtári főigazgató köszönti, a kiállítást Lantosné Imre Mária ny. főiskolai docens nyitja meg egy szakmai tárlatvezetéssel egybekötve.

Szent Márton kiállítás18.00 órától Hunyadi János, Ferenc József, Salvus és parádi gyógyvizek kóstolójával várjuk a vendégeket.

19.00 órától Dr. Gerencsér Gellért, a PTE Orvosi Népegészségtani Int. Környezet-egészségtani Tanszék egyetemi adjunktusa „A gyógyító víz ereje – balneológia a Kárpát-medencében” címmel tart izgalmas előadást a különböző vizek, iszapok eredetéről, jelentőségéről és a magyar balneológia történetének néhány érdekességéről.

gyógyvizek20.00 órától Projekt Akusztik koncert várja az akusztikus pop-rock zene kedvelőit. A zenekar tagjai: Bíró Balázs – gitár, vokál; Fülöp Márton – basszusgitár, ének; Hajba Gergő – gitár; Keszthelyi Ádám – cajón, ütősök; Várvölgyi Anita – ének.

A rendezvény ideje alatt, 16.00-20.00 óráig kézműves programokkal, Márton napi libakészítéssel, origami hajóúsztatással és kvízjátékkal várjuk a gyermekes családokat.

20.45-kor a kvízjáték helyes válaszadói között értékes nyereményeket fogunk kisorsolni. Főnyeremény: sikondai egész napos fürdőbelépő 2 fő részére, illetve egy egész napos harkányi csúszdajegy. További nyeremények: PTE bor, egyetemi ajándéktárgyak, Széchenyi Gyógyfürdő ivópoharak.

Ingyenesen látogatható kiállítások

Időszaki kiállítás
„Jöjjön-e forráshoz, egészséget lel itt.” Gyógyító vizek és fürdőkultúra

A 2016. évi időszaki kiállításunk témája a gyógyfürdők, vízgyógyászat és fürdőélet, amely a Balneológiai Társaság 125 éves jubileumához kapcsolódik. A tárlatban, a magyarországi és kiemelten a baranyai gyógyfürdőket, a balneológia szakirodalmát és a gyógyító vizeket, fürdőéletet kívánjuk bemutatni több mint 250 darab könyv és képeslap, illetve több mint félszáz tárgy és műszer segítségével. A kiállítás legrégebbi, 1714-ben kiadott kötetétől kezdve, a napjainkban megjelent szakirodalom is megtekinthető.

BalatonfüredKrisztus katonája – Szent Márton élete és emlékezete

A kiállításon Szent Márton életét, a pogányság elleni küzdelmét és egyházépítő tevékenységét kívánjuk bemutatni. A katolikus egyház egyik kultikus szentjéhez kapcsolódóan az európai országokban, így Magyarországon is több népszokás alakult ki, melyek még színesebbé teszik a püspök emlékezetét. Térképek és fotók segítségével Szent Márton életútját egy baranyai és európai barangoláson keresztül elevenítjük meg.

Szepesy-teremÁllandó kiállítás
Dokumentumok a Klimo Könyvtár történetéből

A hajdani püspöki könyvtárat Klimo György pécsi püspök 1774-ben alapította. A könyvkiadás elősegítésére papírmalmot alapított a Tettyén, és Pécsre hívta Engel János József nyomdászt. Báró Négyesy Szepesy Ignác püspök 1832-ben költöztette át a könyvtárat a jelenlegi helyére, a Szepesy utcai épületbe. A köteteket két teremben helyezte el, a kötések színe és méret szerint rendezve. A gyűjtemény 1923-ban a Pécsre menekülő pozsonyi Királyi Erzsébet Tudományegyetem kezelésébe került, gróf Zichy Gyula megyéspüspök nagylelkű felajánlása révén.

Nos Maria Teresia...AranyteremKöltők, tudósok és kötéstípusok

Állandó kiállításunk megtekintése során megismerkedhetnek a könyvtárban őrzött különleges dokumentumokkal, könyvekkel és a könyvkultúra fejlődésével. A bibliotéka közel 35.000 kötettel büszkélkedhet. Az aranyozott bőr- és pergamentkötésű kötetek meghitt hangulatot varázsolnak a könyvtárnak.

Pécsi Egyetemtörténeti Kiállítás

A kiállítás a pécsi felsőoktatás történetét mutatja be a középkortól napjainkig, öt termen keresztül. Az interaktív kiállítás első terme a középkori pécsi egyetem gótikus hangulatát idézi. A második terem egy reneszánsz studiolo egykori kinézetét mutatja be, a hét szabad művészet tudományágait is megjelenítve. A pécsi felsőoktatás 20 – 21. századi története a harmadik teremben tekinthető meg. A látogatók egykori hallgatóktól és tanároktól fennmaradt hanganyagok segítségével belehallgathatnak az egyetemi élet mindennapjaiba, a kiállításban elhelyezett telefonok és régi rádió segítségével. A „rektori szobában” lévő régi Orion televízióban a pécsi egyetemhez kapcsolódó és a városról szóló rövidfilmeket is megtekinthetik a látogatók.

múzeumok éjszakájaAz összeállítást és a fotókat készítette: Gergely Zsuzsanna

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *