Skip to content

Áttekintés a miniatűr könyvek történetéről

Zsebemben egy egész könyvtár. Miniatűr könyvek az Egyetemi Könyvtárban” címmel nyílott 2022 júniusában időszaki kiállítás a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán. A kiállítást Tari József minikönyv-gyűjtő, egykori nyomdász nyitotta meg. Tari József saját 5500 darabból álló gyűjteményét a pápai Jókai Mór városi könyvtárnak adta át, mely a könyvtár nyitvatartási idejében megtekinthető. Kiállításunk megnyitóján elhangzott gondolatait ebben a bejegyzésben foglalta össze.

A miniatűr könyvekről

Azokat a kisméretű könyveket, amelyeknek a mérete 30 és 76 mm közt mozog, miniatűr könyveknek nevezzük. Kötésük a nagyméretű könyvekhez hasonló, szövegük jól olvasható. Tartalmuk sokféle lehet. A kisméretű könyveket három csoportra oszthatjuk:

  • Törpekönyvek – mérete: 76 –100 mm
  • Minikönyvek – mérete: 30 – 76 mm
  • Mikrokönyvek – mérete: < 30 mm

A miniatűr könyvek kezdetben kisméretű imádságos könyvek voltak, amelyeket az emberek mindig maguknál hordtak. A nyomdászok versenyeztek, hogy ki tud kisebb könyvet nyomtatni, így aztán egyre több kisméretű könyvet adtak ki, és a témakörök is változatosabbak lettek. Az imádságos könyvek mellett megjelentek naptárak, szótárak és más témakörű kiadványok. A nyomdaipar technikai fejlődésével a méretek is egyre kisebbek lettek. Mai ismereteink szerint 1674-ben a legkisebb könyv 12×8 mm volt. 1900-ban már 9×8 mm, 1958-ban 5×5 mm. Napjainkban már 0,9×0,9 mm-es kötet kiadására is képesek technikailag. Nagyon fontos a tiszta olvasható szedés, de természetesen a parányi könyvek csak sokszoros nagyítással olvashatók.

A miniatűr könyveket a mindenkori politika is igyekezett felhasználni, hiszen például reklámcélokra is kiválóan alkalmas. Különleges ajándék is lehet, kiváltképp a szép, nem mindennapi kötésű könyvecskék. Táblájukon sokféle díszítő elemet találunk, például kis tűzzománc képet, porcelán lapot, faragott falapot stb.

Formájukat tekintve sokfélék és különlegesek is lehetnek:

  • szabvány méretű /amikor a magassága nagyobb a szélességénél
  • haránt formátumú / amikor a magassága kisebb a szélességénél
  • négyzetes alakú
  • kerek
  • ujjnyi méretű
  • nyolcszögletű
  • háromszögletű
  • tekercs
  • minden egyéb, például virág, szív, tengeri kagyló, hegedű stb.

A magyar miniatűrkönyv-kiadás

A könyvnyomtatás feltalálása után Magyarországon már 1473-ban megjelentek az első nyomdák. Főleg vallási témájú könyvek esetében igyekeztek a méreteket csökkenteni. Már az 1600-as években több 10 cm körüli méretben kiadott könyvet ismerünk. 1686-ban jelent meg Lőcsén az addigi legkisebb könyv, Luther katekizmusa német nyelven, 37×47 mm méretben, de 1703-ból ismerünk egy 50×52 mm méretű naptárt is.

Az 1800-as években egyre több almanach és naptár jelent meg. Az almanachok általában 63×99 mm méretben jelentek meg, a naptárak pedig a pénztárcák méretéhez igazodva egyre kisebbek lettek. Ismerünk 18×25 mm nagyságú naptárakat is. A nyomdászat fejlődése lehetővé tette, hogy a könyvek mérete tovább csökkenjen. 1872-ben megjelent egy francia nyelvű, 22×30 mm nagyságú könyvecske. 1890-ben jelent meg Napóleon orákuluma, a mérete 35×57 mm, zöld bőrkötésben arany nyomással, körbe piros élmetszéssel. Magyarország fennállásának 1000 éves évfordulójára jelent meg Magyarország története 36×50 mm méretben, fekete bőrkötésben és a táblán ezüst relieffel. A századforduló környékén jelentek meg a fémbe kötött könyvecskék, általában vas, bronz és ezüstből készült táblákkal. De ebből az időből ismerjük a Petőfi Sándor költeményei című könyvecskét 21×23 mm méretben, mely két kiadást is megélt, valamint a Das kleinste Kochbuch der Welt, 21×24 mm nagyságú kötetet.

Ezt követően az I. világháború idején jelentek meg a hadbavonult katonák számára amulettként A király imája, illetve Népeimhez című 18×23 mm méretű könyvecskék, a tisztek számára bronzkötésben. Ebben az időben a különböző vallási felekezetek is kiadták miniatürizált imádságos könyveiket. A két világháború között eddigi ismereteink szerint csak kevés minikönyv jelent meg. Ezek közül a legszebb az 1940-ben kiadott A nyomdászat dicsérete című, 34×43 mm méretű, barna bőrkötésben, körben arany él metszéssel kiadott kötet 200 számozott példányban. Ezt követően 1945 és 1970 között kb. 110 miniatűrkönyv jelent meg.

A minikönyv kiadás aranykora az 1970-es, 1980-as évekre tehető. Nagy gyűjtőegyéniségek támogatásával országszerte sorra alakultak a gyűjtőklubok. A könyvgyűjtők száma országosan több mint 300 fő volt. Janka Gyula többnyelvű bibliográfiát is készített 5 kötetben. A hatodik sajnos csak magyar nyelven jelent meg. Kiemelhető még Buza Márton, aki igaz, hogy csak magyar nyelven, de 1989-ig kiadott egy bibliográfiát. Ebben az időben a könyvek közül egyre több idegen nyelven is megjelent. Nem ritka ezekben az esztendőkben az évi 100 db kiadott könyv sem. Sok kiadvány úgy jelent meg, hogy 3-4 különböző kötésben, azonos sorszámozással a gyűjtők részére. A könyvek díszdobozban és különböző anyagból készült táblákkal is kiadásra került, például fafaragásokkal, bőrrel, fémmel és porcelánnal dekorált kivitelben. Készültek nőnapi köszöntők a nyomdai dolgozók köszöntésére, illetve szintén nyomdai dolgozók részére készültek esküvői meghívók, születési értesítők mini formátumban. Több díszes kivitelezésű sorozat is megjelent ekkoriban. Talán a legismertebbek a Pátria Nyomda tűzzománc képekkel díszített, 24 darabból álló sorozata vagy a Tagore sorozat 22 darabos kiadása. Ekkor készült el a Magyar Posta és az Állami Nyomda közös kiadásában a 12 kötetes Postabélyegeink című sorozata. A teljesség igénye nélkül kiemelhető még a Zrínyi Nyomda 25 kötetből álló nyomdatörténeti sorozata. 1973-ban jelent meg a magyar nyomdászat 500. évfordulójára egy 3 kötetes sorozat, kötetenként 4 féle kötésben.

A nyomdaipari szakiskolában is kitettek magukért. Budapesten jelent meg az Európa Fővárosai 9 darabos, valamint a Magyar mondák és népmesék 10 darabból álló sorozata. A legnagyobb pedig a Budapesti Tannyomda és az Athenaeum Nyomda közös kiadása, a 23 és a 12 darabos Babits sorozatok. A Békéscsabai Tannyomda egy 12 kötetes Békés megye népművészete című sorozatot adott ki. Miskolcon bányászati tematikájú könyvek jelentek meg. Ez idő tájt szakácskönyvek, sport-, művészeti-, történelem-, humor és sok politikai témájú könyvet is kiadtak. A könyvek méretei változóak, számos mikró kiadás is található köztük. Több könyv egyszerre jelent meg mini és makró méretben.

Sajnos a minikönyv-kiadás lendülete fokozatosan csökkent az 1990-es években. Részben a nagy öregek eltávozása, másrészt pedig a nyomdák privatizálása miatt. A nagy könyvkiadók sem rendeltek új minikönyveket, mára pedig a minikönyvek megjelenése kb. évi 20-25 darabra zsugorodott, és ezek között is sok a tömegtermék.

Érdekességek a kiállításból

  • A Klimo-gyűjtemény legkisebb könyve az 1724-ben Madridban megjelent, spanyol nyelvű, 8 cm magasságú Novena del glorioso San Antonio de Padua revelada por el mismo santo című kötet.
  • A kiállításban található legkisebb kötetek 14 mm magasságúak.
  • A kiállítás egyik érdekessége, hogy Katona József 1899-ben kiadott Bánk bánjának fakszimile kiadása is megtalálható a kiállított minikönyvek között. Míg az 1899-es példány 30,6 cm magasságú, addig az 1978-as fakszimile minikönyv csupán 6,9 cm magasságú.
  • A legtöbb kiállított kötetünk szabvány vagy négyzetes formájú, azonban szerepel egy tekercses kiadású kötet is.
  • A kiállításban bemutatunk egy sajtókiadványt is. A Heves Megyei Népújság 1989. december 7-én megjelent különkiadása a címlapon megjelent információk szerint az akkori legkisebb méretű újságja volt a maga 50×70 mm-es méretével.
További bejegyzéseink


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *