Skip to content

A pécsi felsőoktatás története

A Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény korábbi állandó kiállításának virtuális változata

2023. október 13-án nyílik a Szepesy utcai épületben a megújult egyetemtörténeti állandó kiállítás. A tárlat az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésének centenáriuma alkalmából megvalósuló programsorozat része.

Szerettük volna azonban megőrizni a korábbi kiállítás anyagát is, ezért most virtuális kiállítás formájában tárjuk a látogatók elé.

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának Szepesy utcai épületében nyitott meg 2010-ben a Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek történetét bemutató tárlat. A kiállítás a középkori pécsi egyetemtől a 2000-es években lezajlott egyetemi integrációig mutatta be a pécsi felsőoktatás történetét.

A kiállítás előzménye volt az 1992-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetemen nyílott orvostörténeti és intézménytörténeti kiállítás, valamint a 2000-ben az egyetem többi karának történetét bemutató kiállítás a pécsi Vasváry Ház épületében. A Vasváry Házból 2005-ben költözött át a gyűjtemény a Klimo Könyvtár épületébe. Fischerné Dárdai Ágnes főigazgató vezetésével, Pásztor Andrea muzeológus koncepciója alapján itt készült el az az állandó kiállítás, melynek online változatát tekinthetik meg most látogatóink. Ez a kiállítás 2022-ig volt megtekinthető a Szepesy utcában.

Segítség a virtuális kiállítás használatához

A történet mindig a kezdő diával indul. Ezt követően a látogató lépkedhet a diákon megjelenő nyilak segítségével,  vagy a jobb felső sarokban lévő topológia (tudástérkép) ikonra kattintva a térképes nézeten bármelyik diára kattinthat, ahova lépni szeretne, illetve a bal oldalon lévő menüben felsorolt diák címére kattintva a kívánt diára jut.

Jobbra és balra nyilak segítségével tudunk lapozni, egyenesen haladni a történetben. Jobb felső sarokban a topológia ikonja található, melyre kattintva a látogató a tudástérkép nézetre jut. A térképes nézeten egy villogó piros keret jelzi a tartózkodás aktuális helyét, vagyis hogy mely diánál tart a látogató. Ha egy diáról mellékszál indul, azt a bal felső sarokban látható nyíl és alcím mutatja. Ha több mellékszál is indul egy diából, akkor a mellékszálat jelző nyíl ikonra kattintva egymás alatt listában láthatjuk az innen induló mellékszálakat.

Link a virtuális kiállításhoz
További bejegyzéseink


A bejegyzést írta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *