Skip to content

Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója – kiállításkatalógus

2023. április 28. és 2024. március 31. között a Klimo Könyvtár Kanonoki termében volt megtekinthető az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésének száz éves évfordulójára készített kamarakiállítás, mely a névadó, Erzsébet királyné és az egyetem kapcsolatát mutatta be. A kiállítás anyagáról készült összefoglaló olvasható a katalógusban.

A Pécsi Tudományegyetem számára Erzsébet királyné nemcsak apostoli királyné, a magyarok iránti rokonszenv megtestesítője, poétikus lelkű, felséges nagyasszony, hanem egyben az intézmény egykori névadója is. A kiállítás célja volt, hogy bemutassa, hogy az egyetem alapításakor már elhunyt Erzsébet királyné emlékezete hogyan élt tovább a pozsonyi, majd a pécsi években egészen 1947-ig, amikor a tudományegyetemek nevéből törölték a személyneveket, és így a hozzájuk köthető ünnepi alkalmak is megszűntek. 

A kiállított dokumentumok és tárgyak (képeslapok, újságcikkek, fényképek, meghívók, leckekönyvek, emlékérmek, plakettek és maga az Erzsébet-serleg) sokszínűsége változatos témákat felölelve engedett bepillantást a királyné kultuszának továbbélésébe. A tárlat bemutatta az egyetem névadásának körülményeit és a korai pozsonyi éveket, áttekintést adott az Erzsébet-névünnepek és az Erzsébet Egyetem Barátainak Egyesülete történetéről, és végül megjelenítette az Erzsébet királynéhoz kötődő tárgyakat és emlékeket.

A kiállítás virtuális változata is elérhető blogoldalunkon.

A kiállítás katalógusa az alábbi linkeken érhető el többféle formátumban.

Lapozható változat a Digitálián
Letölthető pdf a Digitálián
Letölthető pdf a Pécsi Egyetemi Archívumban
További bejegyzéseink


A bejegyzést írta:

Varga Krisztina
Szabó Kristóf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *