Skip to content

Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója

Virtuális kiállítás

A Pécsi Tudományegyetem számára Erzsébet királyné nemcsak apostoli királyné, a magyarok iránti rokonszenv megtestesítője, poétikus lelkű, felséges nagyasszony, hanem egyben az intézmény egykori névadója is. A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogy az egyetem alapításakor már elhunyt Erzsébet királyné emlékezete hogyan élt tovább a pozsonyi, majd a pécsi években egészen 1947-ig, amikor a tudományegyetemek nevéből törölték a személyneveket, és így a hozzájuk köthető ünnepi alkalmak is megszűntek. 

A kiállított dokumentumok és tárgyak (képeslapok, újságcikkek, fényképek, meghívók, leckekönyvek, emlékérmek és maga az Erzsébet-serleg) sokszínűsége változatos témákat felölelve enged bepillantást a királyné kultuszának továbbélésébe. A tárlat bemutatja az egyetem névadásának körülményeit és a korai pozsonyi éveket, áttekintést ad az Erzsébet-névünnepek és az Erzsébet Egyetem Barátainak Egyesülete történetéről, és végül megjeleníti az Erzsébet királynéhoz kötődő tárgyakat és emlékeket. 

A kiállítás 2024. március 31-ig megtekinthető az PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán.

Segítség a virtuális kiállítás használatához

  • A történet mindig a kezdő diával indul. Ezt követően a látogató lépkedhet a diákon megjelenő nyilak segítségével,  vagy a jobb felső sarokban lévő topológia (tudástérkép) ikonra kattintva a térképes nézeten bármelyik diára kattinthat, ahova lépni szeretne, illetve a bal oldalon lévő menüben felsorolt diák címére kattintva a kívánt diára jut.
  • Jobbra és balra nyilak segítségével tudunk lapozni, egyenesen haladni a történetben. Jobb felső sarokban a topológia ikonja található, melyre kattintva a látogató a tudástérkép nézetre jut. A térképes nézeten egy villogó piros keret jelzi a tartózkodás aktuális helyét, vagyis hogy mely diánál tart a látogató. Ha egy diáról mellékszál indul, azt a bal felső sarokban látható nyíl és alcím mutatja. Ha több mellékszál is indul egy diából, akkor a mellékszálat jelző nyíl ikonra kattintva egymás alatt listában láthatjuk az innen induló mellékszálakat.
Link a virtuális kiállításhoz
További bejegyzéseink


A bejegyzést írta:

Varga Krisztina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *